Woman horrified as neighbour’s ‘monstrosity’ extension approved by mistake by council

A woman was left horrified after her neighbour’s “monstrosity” extension was approved after the council made a mistake.

The City of York Council had said the garden room would be “barely visible” as it would be “well screened” by trees.

The council has since apologised after they failed to notice the planning application for the garden room which said the trees that shared the boundary with neighbours would be chopped down.

Neighbour Lorraine Eadie said when the application was submitted she didn’t object because she didn’t think it would be visible.

She said: “Significant neighbour amenity issues have certainly arisen. It’s a monstrosity.”

By the time the extension is finished, it will be nearly 23 feet wide and 15 feet tall.

A council planning officer’s report stated: “It will be very well screened by trees and shrubs and will not harm the visual amenity of the existing dwelling, or immediate surrounding area.

“The proposal was viewed from the rear garden and the occupier has no objections to the proposal.

“The degree of screening on the shared boundary of her property (and other adjoining properties) means the structure will barely be visible. In consequence, no significant neighbour amenity issues arise.”

Lorraine added she received an email from enforcement officer Paul Chadwick assuring the dimensions of the building were following the approved plan.

Confusingly, she then says she had an email from principal development management officer Simon Glazier which indicated that the shared boundary was to be removed to carry out the proposal.

He said: “It is acknowledged that the officer report makes reference to the degree of screening on the shared boundary, and states that as a result, the structure would barely be visible.

“Clearly, the reference on the application form to the trees being removed was overlooked by the case officer, for which I apologise.

“However, the report does not state that the application would have been refused had there been no screening in place, and in the absence of a condition requiring the trees to remain, the development is not in breach of the planning permission.”

A council spokesperson told The Mirror: “We are aware of the complaint in question and are currently in dialogue with the complainant.

“Considering this, we’re unable to provide a comment on the same at this point.”